söndag 2 februari 2020

De globala målen och lästips - Mål 1: Ingen fattigdom

Under våren kommer jag att ge boktips till FN:s globala mål (17 till antal). Jag kommer att skriva om ett mål åt gången, vilket alltså gör att jag kommer att dela med mig av totalt 17 inlägg. Jag hoppas att de ska inspirera till gemensam läsning, samtal och diskussioner. Har du fler boktips till de olika målen får du gärna skriva in dem i en kommentar.


Vad är då de globala målen? I september 2015 höll FN ett toppmöte i USA. Där och då enades man om Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Tillsammans ska länder världen över uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling  Målen ska vara uppnådda senast 2030. Till varje mål finns ett antal delmål, något man kan fördjupa sig i här https://www.utbyten.se/mojligheter/mojligheter-inom-forskola-och-skola/den-globala-skolan/globala-malen/.


Det första målet är Ingen fattigdom och det beskrivs så här på www.globalamalen.se:

"Fattigdom omfattar fler dimensioner än den ekonomiska. Fattigdom innebär även brist på frihet, inflytande, hälsa, utbildning och säkerhet. Det brukar kallas för multidimensionell fattigdom. Idag lever 1,3 miljarder människor i multidimensionell fattigdom och av dessa är hälften under 18 år.

Brist på mat, sjukvård, säkerhet och rent vatten dödar tusentals människor varje dag, men det blir bättre och sedan 1990 har den extrema fattigdomen halverats. Mål 1 handlar om att avskaffa fattigdom i alla dess former och ge alla människor i världen chans till ett värdigt och tryggt liv."

Om man vill diskutera fattigdom i klassrummet finns det många böcker att ta sin utgångspunkt i. Här följer några förslag:

Elin Johanssons och Ellen Ekmans två böcker Veckan före barnbidraget och Hemma hela sommaren
Monica Zak Alex Dogboy
Emma Granholm Liv & Lovisa
Laura Fitinghoff Frostmobarnen
Martha Sandwall-Bergström Kulla-Gulla
Jo Salmsom Tam tiggarpojken
Angie Thomas The Hate U Give
Siobhan Dowd Ett hastigt rent rop
Bali Rai Ju hårdare du faller
Chen Zhiyuan Allra bästa julen 
Gustav Cederlund Jag är pank, sa pappa
Angeli Sjöström Hederberg & Caroline Sellstone Annalisa och födelsedagspresenten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar