onsdag 14 mars 2018

Att spela in podd med elever eller kollegor

Att spela in podd är riktigt, riktigt roligt. Under de senaste läsåren har jag och min kollega Marit Hammarland poddat om böcker. I detta inlägg tänkte jag kort beskriva hur vi går tillväga och sedan ska du också få ta del av vårt senaste avsnitt "Sånt vi läser: Kaos". I det samtalar vi om Tappa greppet, Ni kommer sakna mig, Battle och En av oss ljuger.



När man ska spela in en podcast behöver man:

- en dator (vi använder en Mac)
- en mikrofon (vi använder Audio-technica AT2020 USB)
- ett ljudinspelningsprogram (vi använder QuickTime Player)

Utöver detta kan det vara bra att ha en plan för var man ska lägga upp sina ljudfiler. Vi har valt att använda Soundcloud men det finns många andra alternativ. På Soundcloud har vi skapat ett konto med samma namn som vår podd "Sånt vi läser".

Från början spelade vi in direkt via Soundcloud. Då skolans nät inte alltid orkade med fick vi ibland göra om inspelningarna och till slut tröttnade vi. Nu för tiden spelar vi in ljudinspelningar via programmet på datorn (QuickTime Player). Det är samma program som jag använder när jag ska göra skärminspelningar.

Ljudfilen som spelas in sparar vi på datorn. Vi har valt att inte redigera ljudfilen utan det som spelas in är också det som sedan blir avsnittet i vår podd. Vill man redigera sin ljudfil finns det flera olika program att använda. Ett vanligt är Audacity. I och med att vi inte redigerar ljudfilen kan vi direkt ladda upp den på vår kanal på Soundcloud. När filen är på plats kan vem som helst lyssna på den.

Tips när man ska podda med elever:
1. Fundera över var ni ska samla era poddar (ska vem som helst kunna lyssna på dem eller är det bara andra elever i klassen).
2. Tänk igenom vad poddarna ska innehålla. Är det poddar om böcker, mode, historia...?
3. Gå igenom hur man skapar ett podd-manus. I läroboken Metafor 1 finns ett avsnitt om vad man ska tänka på när man spelar in en podcast och där finns också en skrivmall som kan vara utgångspunkt för elevernas manusskapande.

När Marit och jag skriver manus försöker vi alltid ha samma struktur. Vi har en inledande jingel. Därefter hälsar vi lyssnaren välkommen och presenterar oss. Sedan kommer vi in på olika böcker vi läst. Vi avslutar med den inledande jingeln. Vill man ha med en jingel i sin podcast kan man hitta många på Partners in Rhyme.

Svårare än så behöver det inte vara att skapa en podcast med en kollega eller med sina elever. Avslutningsvis ska du få lyssna på vårt senaste avsnitt "Sånt vi läser: Kaos".




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar