fredag 27 april 2018

Sånt vi läser - missa inte vår nya blogg/podd!

En del av er känner säkert till att kollegan Marit Hammarland och jag har en podd. Vi lanserade den inledningsvis som Wendespodden och la ut alla avsnitt på Soundcloud. Så småningom bytte vi namn på podden till Sånt vi läser. Boktips från Wendesgymnasiet och fortsatte lägga ut på Soundcloud. Vi hade dock ett problem. Med ett gratiskonto gick det bara att lägga ut ett visst antal avsnitt på Soundcloud, vilket gjorde att vi fick lansera en ny kanal efter ungefär 5-6 avsnitt. Lite jobbigt! Inte minst för våra lyssnare.

Det här gjorde att jag fick en idé. Varför inte ha en blogg, där vi direkt länkar in avsnitten? Jag började googla för att se hur man lättast skulle få till detta. Det visade sig inte vara så lätt. För att få ljudfiler direkt i bloggen behövde man ofta lägga till funktioner på sin blogg, funktioner som man fick betala för. Inte aktuellt för oss, så jag sökte vidare. Jag fick kontakt med Per Klasson och han hjälpte mig komma på en lösning. 

Från och med avsnitt 21 finns podden Sånt vi läser att lyssna på via bloggen Sånt vi läser. Det är en blogg/podd som tipsar om ungdomslitteratur som passar utmärkt att använda i skolsammanhang. Lyssna gärna och glöm inte att följa vår blogg!

http://santvilaser.blogspot.se


Hur gjorde vi då? Det ska du nu få reda på. Om du använder dig av Blogger som bloggverktyg kan du med några enkla knapptryck få en ljudfil direkt i bloggen. Marit och jag spelar in ljudfilerna i QuickTime Player och sedan lägger vi dem på hårddisken. Därifrån laddar vi upp dem i den Drive som är kopplad till bloggen och det är i din Drive som du skapar möjligheten att få ljudfilerna på bloggen.

1. Gå till din Drive. Högerklicka på den ljudfil du vill ha på din blogg. Välj "Förhandsgranska".


2. Din ljudfil öppnas nu i ett nytt fönster. Du klickar då på de tre prickarna som finns i högerhörnet och väljer "Öppna i ett nytt fönster".



3. Din ljudfil öppnas upp i ett nytt fönster och nu klickar du på nytt på de tre prickarna och väljer "Bädda in". Den kod som kommer upp kopierar du.  OBS! Viktigt är att du sett till att din ljudfil kan delas med alla som får tillgång till den. Det kan du ställa in inledningsvis genom att högerklicka på ljudfilen och välja "Dela". 



4. Den kod som du kopierat klistrar du sedan in i ditt blogginlägg under fliken "HTML". För att inte ljudfilen ska ta upp hela blogginläggets yta kan du gå in i koden och ändra storleken. Jag har valt att använda höjd 50 och bredd 450.


5. Nu kan du publicera ditt inlägg som innehåller din ljudfil. Svårare än så är det inte!

Lycka till med dina framtida poddar!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar