söndag 12 mars 2017

Digitala tips för att skapa och redovisa

Då var det klubbat. Skolan ska stärka elevernas digitala kompetens. Regeringen fattade beslut om detta den 7 mars och sedan dess är det många som skrivit och haft åsikter om beslutet och dess innehåll.

I detta inlägg kommer jag inte att diskutera beslutet. Jag ska istället hjälpa till att fullfölja beslutet genom att visa hur du kan göra för:

  • att eleverna ska kunna lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt med användning av digital teknik
  • att eleverna ska arbeta med digitala texter, medier och verktyg
Hämtat från: http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2017/03/starkt-digital-kompetens-i-laroplaner-och-kursplaner/


Jag kommer att lyfta tre olika verktyg som kan användas när eleverna ska redovisa något i ett ämne. Det kan exempelvis vara att sammanfatta eller tipsa om en skönlitterär bok som man läst, att plocka ur det viktigaste ur en faktatext som rör människokroppen eller kanske lyfta fram information om en historisk händelse. De tre verktygen är appar som går att lägga till på sin iPad.

Den första appen är en enkel filminspelningsapp som heter Animoto. Jag har alltid använt gratis-versionen vilket gör att jag och mina elever kan spela in filmer som är ca 45 sekunder långa. Man använder sig av fotografier, bilder och textrutor och sedan sätter man samman dem tillsammans med musik som finns i appen och fram träder en kortfilm. Jag har tidigare skrivit om denna app och också visat hur man kan skapa film i den.

Här är ett exempel på hur man efter sin läsning kan skapa ett enkelt boktips i Animoto, ett boktips som kanske lockar till läsning!
Animate Anything är den andra appen jag vill tipsa om. I den utgår man från ett fotografi eller en bild och sedan lägger man till en rörlig mun och ögon på bilden. Man får då en avatar. När det är gjort talar man in det som avataren ska säga och slutresultatet kan exempelvis bli så här:
Den tredje appen är iMovie och i denna app är det funktionen Trailer jag framför allt tänker på. Genom att utgå från en färdig form kan man skapa egna trailers eller kortfilmer. Man gör på följande sätt:

1. Skapa ett nytt Projekt genom att klicka på +, välj sedan Trailer.
2. Välj en mall för trailern. Det finns exempelvis Berättelse, Romantik och Växa upp. Välj mall genom att klicka på den och sedan Skapa.
3. Du kommer till en sida där du kan fylla på med grundläggande textinformation om trailern (under rubriken Översikt).
4. Klicka sedan på rubriken Storyboard och lägg till filmklipp och bilder/fotografier samt ersätt den befintliga texten med den som du vill ha med.
5. När du känner dig klar kan du publicera din trailer alternativt spara ner den i kamerarullen.

Nedan ser du ett exempel på en trailer i iMovie som jag gjorde i samband med att jag var en av finalisterna till Guldäpplet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar