måndag 17 december 2018

Årets bästa svenska bok Unga vuxna - Jennys julkalender den 17 december 2018

Då var det dags att avslöja vilken svensk bok som jag tycker toppar listan för Unga vuxna 2018. Spänningen är olidlig!

Mitt val är Mats Strandbergs Slutet. Vilken bok! Har du inte läst den än är det hög tid. Detta är en av årets måste-läsa-böcker. 


Redan inledningsvis förstår man att boken kommer att utspela sig under en begränsad tid. Om drygt 4 veckor kommer jorden att försvinna. En komet kommer att krascha jorden och utplåna allt liv. Det finns ingenting man kan göra. Vad händer med ett samhälle när livet ställs på sin spets? Det gestaltar Strandberg i denna roman. 

I centrum för handlingen har vi två ungdomar,  Simon och Lucinda, som är ytligt bekanta. Simon bor med sina två mammor och Lucinda har isolerat sig från omvärlden. Hon har en elakartad form av cancer och hennes dagar är räknade. En komet som ska förinta jorden känns nästan som en lättnad för henne. Simons och Lucindas vägar korsas när Simons flickvän mördas. En gång i tiden var flickvännen Lucindas bästa kompis och hon känner att hon måste ta reda på vad som hänt. Är det verkligen Simon som har mördat henne? Så är det om man ska tro de rykten som börjar sprida sig i stan men Lucinda inser snart att det ryktet är falskt. Tillsammans med Simon påbörjar hon en undersökning i hopp om att hitta den riktiga mördaren.

Slutet är snyggt skapad. Man får följa Simon och Lucinda i olika kapitel parallellt med att samhället skildras. Det är en bok som handlar om så mycket mer än slutet. Den är tung, sorglig och hemsk men också underbar och varm. Den skildrar människans allra bästa och sämsta sidor.

För ett tag sedan pratade jag om Slutet i podden Sånt vi läser. Vill du lyssna på inslaget kommer länk till avsnittet här:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar