Mallar och instruktioner

lördag 26 augusti 2017

Språkplay, en ingång till det svenska språket

Har du använt dig av appen Språkplay? Om inte, måste du bara testa. Detta är en app som passar ypperligt att använda med elever, både barn och vuxna, som behöver lära sig det svenska språket. Appen bygger på SVT:s program och genom programmen utvecklar man det svenska språket. Låter det krångligt? Det är det inte.

Första gången du går in i appen får du ställa in din språknivå, alltså hur väl du behärskar det svenska språket. Det finns sex nivåer att välja, från nybörjare till flytande. Sedan fyller du i det språk som är ditt modersmål eller det som du bäst behärskar. I dagsläget finns det 18 språk att välja mellan.När du gjort detta kan du börja använda appen. Du kan välja program genom att söka, genom att utgå från kategorier eller genom att börja med de som appen rekommenderar för dig. I exemplet nedan har jag utgått från Lilla Aktuellt. När jag valt program sätter jag igång det. Som elev får jag se programmet, samtidigt som texten skrivs in under programrutan. Är det ett ord jag inte förstår kan jag klicka på det, lyssna på det en gång till och få en förklaring både på svenska och det språk som är mitt modersmål. Jag kan sedan se vidare på programmet.
När jag sett klart programmet kan jag testa mina kunskaper genom att fylla i en "luck-text".
Det som jag gillar med appen är att den utgår från SVT:s program och att det finns program för alla åldrar. Vill man arbeta med nutidsfrågor och händelser i vår omvärld är appen också mycket bra. Det finns mycket att välja på. Jag nämnde Lilla Aktuellt ovan men man kan också använda Nyheter på lätt svenska. Jag upplever även att kombinationen film, bild, ljud, text skapar goda förutsättningar för lärande. Likaså gör elevens möjlighet att interagera med tv-programmen. 
1 kommentar: