tisdag 2 oktober 2018

Boktips och tankar om Augustprisnomineringar

Gissa om jag är glad! För andra året i rad får jag lov att vara Augustambassadör. Precis som förra året är det kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok som jag kommer att bevaka (och Lilla Augustpriset, inte att förglömma). Om knappt en månad får vi alla veta vilka böcker som är nominerade till detta ärofyllda pris men redan nu har jag några förslag. Jag tänkte dela med mig av dem.

Under året har jag läst en hel del riktigt bra barn- och ungdomsböcker, böcker som jag tänker borde kunna finnas med bland årets nomineringar. Först ut är Comedy Queen av Jenny Jägerfeld. Detta är en bok för åldersgruppen 9-12 utgiven av Rabén & Sjögren. Det som gör att denna bok platsar bland de nominerade är språket som är så klockrent men också ämnet. Comedy Queen handlar om Sasha 12 år som på olika sätt försöker skapa sig en tillvaro efter mammans självmord. Man skulle kunna tro att boken är sorglig och tung (vilken den givetvis stundtals är) men i själva verket är den fylld av livsenergi och hopp. Har du inte läst om Sasha måste du göra det!




Mitt andra förslag till nominerad bok är Ulf Starks och Kitty Crowthers Rymlingarna. Det är en bok för åldern 6-9 utgiven av Lilla Piratförlaget. Vilken bok! Den handlar om kärleken och vänskapen mellan ett barn och en farfar. Farfar har en önskan, att få lämna sjukhemmet. Han vill komma hem till sitt gamla hus. Barnbarnet Lill-Gottfrid tar saken i egna händer och snart rymmer han med farfar. Det är en historia med många bottnar, en historia om en kroppslig men också själslig resa och en historia om kärleken och vad den gör med en människa. Så fin! Kitty Crowthers illustrationer ger berättelsen ett ytterligare djup. Jag tänker att detta är en bok som man kan läsa högt!



En tredje bok som jag gärna hade sett nominerad är Inuti huvudet är jag kul av Lisa Bjärbo. Boken är för åldersgruppen 12-15 och utgiven av Rabén & Sjögren. Inuti huvudet är jag kul handlar om Liv som hela sitt liv bott i en lägenhet i Stockholm. Hennes pappa har nu bestämt att de ska flytta till landet, närmar bestämt till en by i Småland. För Liv är det förenat med kaos. Hon har svårt för människor och kan inte småprata med någon. Tänk då att tvingas börja på en ny skola. Detta är en bok som lyfter psykisk ohälsa från en ung tjejs perspektiv. Jag tycker om Liv från första sidan, jag gillar relationen mellan Liv och hennes pappa och jag fascineras av karaktärerna Dostojevskij och Candy crush. Läs den!



En fjärde bok som jag hoppas är med bland de nominerade är Dom som bestämmer av Lisen Adbåge. Det är en bok för barn i åldern 3-6 och den är utgiven av Bonnier Carlsen. Så himla cool! Det här är en bilderbok om makt, där "dom som bestämmer" hela tiden tar över och puttar bort "dom som inte bestämmer". Men vad händer om "dom som inte bestämmer" vägrar lyda "dom som bestämmer"? Illustrationerna kompletterar och ger en extra dimension till berättelsen. Kolla exempelvis in karaktärerna i gänget "dom som bestämmer". Visst ser de kaxiga och tuffa ut?



Mitt femte och sista förslag är Sången från andra sidan havet av Emma Virke och Fumi Koike. Boken vänder sig till barn i åldern 3-6 och är utgiven av Lilla Piratförlaget. Detta är en bilderbok om flykt, om ensamhet men också om musikens läkande kraft. Boken är uppbyggd av en ramberättelse. Farmor Räv och barnbarnet Ritso går upp på ett berg. Väl uppe på toppen börjar farmor sjunga en sorglig sång och Ritso frågar vad den handlar om. Efter detta förflyttas läsaren till farmoderns barndom. Man får träffa hennes familj och skogen där de bodde. Man får följa med i hennes flykt från jägaren, flykten som tog henne över havet till ett annat land, ett land där hon inte kände någon och inte heller kunde språket. I slutet av boken är läsaren tillbaka hos Farmor Räv och barnbarnet Ritso. Det har blivit sent och det är dags för Ritso att sova.

Sången från andra sidan havet är en berättelse med många dimensioner. Jag som vuxen ser paralleller till den flyktingström som vi sett och ser i vårt nutida samhälle. Jag gillar musiken som blir det universella språket och som gör att Farmor Räv så småningom hittar sin plats i det nya landet. 



Det var fem böcker som jag hoppas blir nominerade till Augustpriset. Det som kan vara ett bekymmer är att flera böcker kommer från samma förlag. Frågan är hur juryn tänker här. Det vet vi den 22 oktober. 

Vilka böcker skulle du vilja se nominerade? Dela gärna med dig av dina förslag!


5 kommentarer:

  1. Hej Jenny!

    Jag har precis börjat arbeta med den digitala Metafor 1 i en av mina grupper och är mycket nöjd. Jag skriver därför att jag har en specifik fråga: Radionovellen "Den fria rörligheten" av Karolina Ramqvist används som analysexempel och jag har sökt på nätet men jag kan inte hitta själva novellen, varken tryckt eller inläst (deadline för att lyssna och ladda ner på Sveriges Radio har gått ut). Har du någon idé om var jag kan hitta den?

    Bästa hälsningar,

    Fredrik Rosvall
    Malmö Idrottsgymnasium

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Tack för ditt meddelande! Vad bra att du uppmärksammade mig på detta. Jag har arbetat med novellen periodvis och jag vet att Sveriges Radio då och då öppnar upp sina noveller på nytt. Finns den inte att lyssna via sr.se tror jag det blir svårt att hitta den. Jag tror inte att den är tryckt, tyvärr.

      Jag får uppdatera den digitala delen.

      Hälsningar
      Jenny

      Radera
  2. Vad synd. Tack för snabbt svar! /Fredrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen!

      En uppdatering är på gång. Borde ligga ute i början av nästa vecka. Det blir då till en novell som finns tryckt men som också går att lyssna på via Spotify.

      Håll ut! Och tack för att du gjorde mig uppmärksam på att novellen nu var bortplockad.

      Hälsningar
      Jenny

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera