söndag 4 oktober 2015

Skönlitteratur - tips för både yngre och äldre

I år fick jag möjlighet att besöka Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. Vilken upplevelse! Jag som älskar böcker kom hem med en resväska full med böcker och kataloger av olika slag.


Att jag hade med mig en massa böcker hem är kanske inte så konstigt men katalogerna då? De är guld värda. Jag använder dem för att gå igenom litteratur som jag kommande år vill läsa. Jag markerar och stryker under och allt eftersom reserverar jag på biblioteket. När böckerna kommer läser jag dem och sedan för jag in korta anteckningar i min läsdagbok. På så sätt kan jag hålla koll på vad jag läser men också vad jag vill läsa. Smidigt tycker jag!

Det där med att hålla koll på vad man vill läsa och vad man läst är inte alltid så lätt. Jag och skolans bibliotekarie, Marit Hammarland, diskuterade det i vår senaste podd, Wendespodden del 2: Berättelser som berör.



Marit berättar att hon använder Goodreads för att bokföra sin läsning medan nämner min läsdagbok. Förutom dessa sätt kan man också använda sig utav Readkeeper, som jag snart hoppas blir en app. Vi pratade ju inte bara om hur man kan få koll på sin läsning utan också böcker som fått oss att skratta och må bra. Bland annat lyfter vi En man som heter Ove, Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp och försvann och Född fenomenal. 

Men böckerna då? Vilka vill jag tipsa om? En bok som jag fick med mig hem och som enligt katalogen passar läsare i åldern 6-9 år är Klappsnapparna och Charlie (Bokförlaget Opal).



Denna bok bygger på Tjuvarnas jul som gick som julkalender 2011 och som sedan blev långfilm. Jag använde den som högläsningsbok för en 5-åring och en 9-åring och de var både helt fast i berättelsen. Inledningen lockar dig som läsare, då du blir direkt delaktig:

"Om du lovar att inte skvallra, så ska jag berätta en hemlighet. I vår stad finns det en gammal bortglömd gränd. Längst in i gränden står en trasig vagn, och bakom vagnen göms en hemlig ingång." (s 7)

De väl gjorda illustrationerna tror jag kan bidra till att man som läsare snabbt blir en del av handlingen och illustrationerna gör också, tänker jag, att boken passar bra som högläsningsbok även för yngre barn. Vill man kan man ju sedan använda boken och jämföra den med valda avsnitt från julkalendern. Vad finns det för likheter och skillnader? Hur påverkar det din upplevelse?

En annan bok som också passar för högläsning är Lämnad ensam (Bonnier Carlsen) av Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore. Den handlar om myrsloken och hasselmusen och är den första bilderboken om dessa figurer. Sedan tidigare har man dock kunnat läsa om dem i bl a Konstiga djur


I Lämnad ensam får man följa myrsloken som blir lämnad ensam när hasselmusen och mullvaden ska på kurs. Myrsloken känner sig utanför och blir ledsen. Ur hans ensamhet och sorg växer en kraft fram som så småningom skapar energi och glädje. Riktigt fin är berättelsen! 

Sedan finns det flera bra ungdomsböcker som jag också måste tipsa om. Inte minst När hundarna kommer (Bonnier Carlsen) av Jessica Schiefauer. Det här är en roman som skildrar livet så som det kan vara när man är i gränslandet mellan barndom och vuxenliv. Kroppen är fylld av känslor och kraft och ibland vet man inte vart man ska göra av allt som bubblar och vill ut. I centrum finns Ester och Isak och man följer dem under ett års tid. På detta år förändras allt radikalt och livet ställs på sin spets. Hur långt är man beredd att gå för den man älskar? Romanen bär med sig många intressanta diskussionsämnen och det finns många kopplingar att göra både till andra romaner och till verkliga händelser i vår samtid.

Jag har också läst Pojkarna av Schiefauer och det finns många paralleller mellan de två romanerna. Inte minst det där med att vara i gränslandet mellan barndom och vuxenliv men också den där destruktiva och mörka sidan som finns i människan. Den stora skillnaden mellan de två romanerna är hur handlingen berättas. I När hundarna kommer är verkligheten verkligen realistisk medan den i Pojkarna är magisk. Fantasivärlden och verkligheten vävs ihop och blir till en magisk realism. Även den sistnämnda tycker jag är klart läsvärd.


Sara Lövestam är ytterligare en författare som jag på sistone läst en del av. Senast var det Sanning med modifikation som är första delen i en serie av fyra om Kouplan. Spännande med denna roman är att det också finns en lättläst version som går under titeln Flicka försvunnen. Man kan alltså arbeta med olika versioner av boken i ett och samma klassrum. I Sanning med modifikation får man följa Kouplan, privatdetektiv, som lägger ut sina tjänster på Blocket. Kouplan får snart sitt första fall, en mamma som tar kontakt då hennes dotter försvunnit. De två, mamman och Kouplan, försöker tillsammans nysta i försvinnandet och snart visar det sig att ingenting är så som det till en början såg ut att vara. Den här boken skulle jag gärna vilja använda när jag diskuterar förförståelse och hur man under läsningens gång skapar sig bilder av karaktärer. Många intressanta diskussioner skulle man kunna få till. Snart kommer den andra delen, Önska kostar ingenting, och jag har redan ställt mig på kö på biblioteket. Ska bli spännande att få läsa fortsättningen om den något udda privatdetektiven Kouplan.

Jag måste slutligen också nämna Hjärta av jazz av Lövestam. Detta är en fin skildring av vänskap mellan en gammal man och en ung tjej. Musiken och kärleken till jazzen binder dem samman och deras vänskap ger dem båda mycket mer än de säkert till en början kunnat tro. Även om det i denna roman också finns några mörka stråk är detta den ljusaste när man diskuterar och jämför de fyra ungdomsromaner jag ovan skrivit om.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar