Många är det som har hört av sig till mig när det gäller Google HangOut on Air och då framför allt med frågor om vad som krävs för att delta. I detta inlägg tänker jag beskriva hur man på egen hand kan skapa en HangOut on Air men också vad som krävs för att kunna delta. Förhoppningsvis är det fler som vågar testa HangOut efter att ha läst mitt inlägg!
Vi börjar från början med att förklara vad en HangOut on Air är för något. Man kan säga att en HangOut on Air är ett direktsänt videosamtal men en eller flera deltagare. Videosamtalet spelas in och kan förutom att ses direkt också ses i efterhand.
Hur skapar man en HangOut on Air? För att kunna skapa d v s vara värd för en HangOut on Air krävs det att du som användare har en Google+-profil eller Google+-sida. Du behöver också ha en YouTube-kanal, där dina videosamtal direktsänds men också finns lagrade för de som vill se sändningen i efterhand. Slutligen behöver du ha en enhet med Internetuppkoppling och med möjlighet att spela in både ljud och bild. Lättast är det att sitta vid en dator. Det är i alla fall min upplevelse.
Vad krävs för att andra ska kunna delta i en HangOut on Air? För att kunna delta behöver man ha ett Google-konto. Som du ser på bilden nedan kan det t ex handla om att ha en gmail-adress eller ett YouTube-konto.
Du behöver också ha tillgång till en enhet, där du både kan spela in ljud och bild. Med enhet menar jag dator, surfplatta eller mobiltelefon. För att delta är det också bra att ha någon form av hörsnäckor med mikrofon. Jag brukar använda vanliga telefonlurar. Att jag gärna ser att man använder hörsnäckor är för att bakgrundsljud inte ska störa sändningen. Är det många som deltar och alla är placerade på olika håll i olika typer av lokaler kan mycket bakgrundsljud komma in i sändningen och det stör. För att delta behöver man också se till att den enhet man använder har Internetuppkoppling.
Hur gör man då som värd när man vill starta en HangOut on Air? Lättast är att schemalägga HangOuten. Det gör du genom att gå till sidan https://plus.google.com/hangouts/onair. Väl där väljer du “Skapa en HangOut on Air”. Du ger den ett namn och väljer “Börjar: Senare”. Du fyller i datum och klockslag för när HangOuten ska börja. Du väljer också att om du vill lägga till personer i förväg. Det gör du i så fall under rubriken “Målgrupp”. Du behöver inte lägga till personer här utan det kan du göra senare. Jag gör alltid det senare (i samband med att sändningen ska ske). När du är klar med de uppgifter du vill ha med trycker du “Dela”.
Nu är din HangOut schemalagd och du kan sedan, när det börjar närma sig själva videosamtalet, klicka in på den. Det gör du via din sida på Google+. Du klickar på “Start” och sedan kan du bjuda in de deltagare du vill ska vara med i samtalet. Det gör du genom att skicka ett mail till dem. Tänk på att ni max kan vara 10 personer.
När väl alla är inbjudna och har kommit in kan du starta sändningen. De som vill följa videosamtalet kan göra det via din YouTube-kanal. För att komma åt sändningen är det bra att dela ut adressen till sändningen i förväg. Du kan maila den till de du vill ska se samtalet eller så kan du dela den via sociala medier. Adressen till din kommande sändning kommer du åt så fort du skapat din schemalagda HangOut. Det är också denna adress som du sedan kan använda för att dela din inspelade sändning.
Skulle du inte hinna starta din sändning exakt till det klockslag som det är sagt att den ska börja är det inget problem. Du kan starta den både tidigare och senare. Det är du som värd bestämmer när det är dags att starta sändningen och det även om den är schemalagd till ett visst klockslag. Tänk på det om det skulle ta några minuter innan alla är samlade. Du behöver med andra ord inte känna dig stressad.
Ett tips är också att du som ska vara värd (egentligen ett tips för alla som sitter med en dator och ska delta) ser till att höja upp din dator något. Jag brukar lägga några böcker under datorn för att få upp den en bit. Webbkameran kommer då i höjd med ditt ansikte och du slipper titta ner på skärmen. Tittarna ser nu hela ditt ansikte och inte bara en stor näsa:-)
Nedan ser du två olika videosamtal gjorda via Google HangOut on Air. Första är en inspelning gjord nu i vår kring de inledande kapitlen i boken Inkludering. Den är gjord som ett led i det pedagogiska läslyftet 2016. Andra filmen är en del av den digitala bokcirkeln, där jag berättar om två ungdomsböcker. Nästa HangOut i den digitala bokcirkeln kommer att ske den 18 maj. Missa inte det!
Frågor? Tveka inte att höra av dig! Lycka till med HangOut on Air!
Nedan ser du två olika videosamtal gjorda via Google HangOut on Air. Första är en inspelning gjord nu i vår kring de inledande kapitlen i boken Inkludering. Den är gjord som ett led i det pedagogiska läslyftet 2016. Andra filmen är en del av den digitala bokcirkeln, där jag berättar om två ungdomsböcker. Nästa HangOut i den digitala bokcirkeln kommer att ske den 18 maj. Missa inte det!
Frågor? Tveka inte att höra av dig! Lycka till med HangOut on Air!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar