onsdag 21 augusti 2019

Doktor Glas i kursen Svenska 3 - del 1

Nytt läsår och nya planeringar
Detta läsår kommer jag att inleda med den klassiska romanen Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Jag tycker mycket om Söderberg och brukar ofta använda mig utav hans noveller i min undervisning (se exempelvis läromedlet Metafor 2 där hans novell En herrelös hund finns med i fulltext). I år blir det dock hans roman Doktor Glas som får hamna i fokus. Inspiration till planeringen har jag fått bland annat från Annki Norman, Åsa Edenfeldt, David Öhman och från boken Läsa och samtala om skönlitteratur - med digitala verktygUnder 5 veckor kommer eleverna och jag att läsa, samtala, skriva och hålla argumenterande tal. Varje lektion kommer att ha ett givet fokus (förutom de kontinuerliga boksamtalen). Du kan ta del av planeringen här nedan:
Hur ska arbetet med romanen inledas?
Jag kommer att inleda romanläsningen med några övergripande frågor. Frågorna knyter fint an till romanen och jag hoppas att eleverna genom dem får en ingång i berättelsen. De frågor som blir vår utgångspunkt är:

 • Är det någonsin rätt att döda en annan människa?
 • Om man i alla situationer följer de lagar som finns, handlar man då alltid rätt?


Förutom dessa två kommer jag eventuellt att ställa denna: Är det rätt att döda en människa för att rädda en annan? Det gör jag om eleverna inte på egen hand kommer in på det.


Jag kommer sedan att introducera romanen för att därefter läsa den första dagboksanteckningen, 12 juni, högt. Den inleds så här:


Utdraget är hämtat från Litteraturbanken och där kan man läsa romanen i fulltext. Under min högläsningen ska eleverna få fundera över vad de får reda på om:
 • miljön
 • karaktärerna
 • samhället

Vi ska arbeta enligt EPA (eleverna får reflektera på egen hand, i par, för att slutligen ha ett samtal i helklass).


Det fortsatta arbetet
När väl romanen är introducerad och de första sidorna lästa kommer vårt arbete att fortsätta. Under veckorna kommer eleverna att få:
 • skriva läslogg (minst tre reflektioner per logg, text-till-text, text-till-själv, text-till-värld)
 • ha boksamtal utifrån givna roller (hem- och expertgrupp utifrån karaktärerna i romanen)
 • ta fram ett argumenterande tal som de håller för klassen (utifrån en av karaktärerna)

För att kunna ha boksamtal kommer jag att hålla ihop vår läsning. Vi kommer att läsa boken i samma takt enligt följande lässchema

Datum
Sidor som ska vara lästa
2 september
-49 (läsa hela 2 juli)
9 september
49-100 (läsa hela 7 augusti)
16 september
101-156 Jag ser fram emot att få introducera romanen i nästa vecka. Nästa vecka kommer du också att kunna ta del av ett nytt inlägg, där jag bl a berättar om hem- och expertgrupperna.

Trevligt LÄS-år!
6 kommentarer:

 1. Intressant att ta del av!

  Tar gärna del av din planering på Störst av Allt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Cajsa!
   Vad roligt att du gillar mitt inlägg. Just nu är min planering bara i huvudet. Jag ska starta upp med Doktor Glas och se hur det arbetet faller ut. Därefter kommer jag att skriva ner planeringen för Störst av allt. Om du mejlar mig kan jag skicka över planeringen så snart den finns på papper. Min adress är frokenje@gmail.com.

   Hälsningar
   Jenny Edvardsson

   Radera
 2. Jag vill gärna också ha "Störst av allt"-planeringen. linn.de.wilde@vasteras.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linn!
   Som jag skrev i ett annat svar är jag just ni igång med Doktor Glas och jag måste se hur det faller ut innan jag gör min finplanering. Jag ber att få återkomma med den längre fram i höst. Håll ut! Och skulle jag glömma får du gärna skicka ett mejl.

   Hälsningar
   Jenny Edvardsson

   Radera
 3. Hej!

  Jag skulle gärna ta del av din planering för Doktor Glas. Om det är möjligt skicka gärna den till: lillemor.ingebrand@gmail.com

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag kan skicka planeringen. Håll utkik i din inkorg.
   Hälsningar
   Jenny Edvardsson

   Radera