söndag 6 december 2015

Boktips för barn

I kommande tre inlägg kommer jag att tipsa om böcker. I detta första inlägg kommer tipsen i första hand att röra litteratur för barn, i andra skönlitteratur för unga och vuxna och i tredje pedagogisk litteratur för de som på ett eller annat sätt verkar inom skolan. Tipsen kan ses som förslag till julläsning eller om man vill som julklappar. I några fall kommer jag också att ge förslag på hur man kan arbeta med böckerna i klassrummet. 


Tips för de yngsta
Jag kan varmt rekommendera Vem kan det vara? av Olivier Tallic. Som läsare bjuds man in till samtal och bland de underbara illustrationerna ska man försöka hitta ett svar. Det gäller att man som vuxen har god syn annars missar man de små detaljerna och efter bara ett par sidor inser man att det just är dessa små detaljer som är avgörande för förståelsen. Här handlar det om att tolka och göra kopplingar. Vill man använda begrepp som återfinns inom skola kan man säga att det handlar om att göra inferenser.



En annan bilderbok som också är underbar men på ett helt annat sätt är Bockarna Bruse kommer igen av Bjørn F. Rørvik. Som vuxen är jag inte så imponerad av illustrationerna men däremot av handlingen och humorn. Här kan man arbeta med intertextualitet. Vilka är skillnaderna mellan denna och folksagan Bockarna Bruse? Genom ett venndiagram kan eleverna i grupp få arbeta med de två texterna. Nästa steg blir kanske sedan att de skriver en egen version av sagan. 



Från Kabusa förlag fick jag recensionsex av Ibland har du helt rätt av Thorvald Steen. Den handlar om igelkottarna Micke och Sara som bestämmer sig för att försöka skaffa mat till sig och sin mamma. De vet att de inte får gå över vägen men samtidigt är det det enda sättet för att få tag i mat. Bilderna i boken hjälper till att bygga upp stämningen. Kommer de att gå över vägen? 




Tips för de något äldre
På bilden ovan ser du boken Klappsnapparna och Madame Bofvéns hemlighet av Roos/Simonsson. Det är den andra delen i serien om Charlie och Klappsnapparna. Precis som i första delen lyckas författarna bygga upp en spänning som gör att man som läsare bara vill vidare. Boken bygger delvis på julkalendern från 2011, Tjuvarnas jul

Från Opal förlag fick jag recensionsex av Safaripappa skriven av Mariangela Di Fiore. Boken är lättläst och passar de barn som precis kommit igång med sin läsning eller som högläsningsbok. Jag såg klara paralleller till Palle-böckerna och har man elever som gillar den serien kommer de med största sannolikhet att gilla Safaripappa. Pappan i boken är smått överenergisk och vad han än tar för sig slutar det alltid med något tokigt.



En tredje bok jag vill tipsa om är Minecraft: Bygg fantastiska världar och städer. Har man barn/elever som spelar Minecraft eller själv vill lära sig mer om hur man t ex bygger en bil får man i denna bok många tips, de flesta i steg för steg. Den är mycket pedagogisk och inspirerande!




Sedan måste bara nämnas Rabén & Sjögrens satsning på serier. Jag har läst Dinosaga och Katten & Ekorren på sommarön. Helt underbara både för stor och liten. Här finns mycket att diskutera och hög igenkänningsfaktor. Kanske ett alternativ för de som inte riktigt kommer igång med kapitelboksläsningen. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar