måndag 23 oktober 2017

Och de nominerade är...

Då var det offentligt, vilka böcker som nominerats till årets Augustpris! Jag var på plats på Scenkonstmuseet, där årets nominerade tillkännagavs. Det var riktigt häftigt. Den kategori som jag med största intresse bevakade var Årets svenska barn- och ungdomsbok (kolla gärna in Twitter och @jennypawendes).


Förra veckan lyfte jag fram tre böcker som jag trodde skulle kunna vara bland de nominerade. Det var Mia Öströms ungdomsroman Vakuum, Eva Lindström och Ylva Karlssons bilderbok Den stora vännen samt Per Gustavssons och Lena Ollmarks Den förskräckliga historien om Lilla Hon. Nu i efterhand kan jag se att mina gissningar inte var helt perfekta men inte heller helt tokiga. Jag lyckades pricka in Den förskräckliga historien om Lilla Hon (6-9 år), alltid något!

Längst till höger i bild har vi Lena Ollmark och bredvid henne Per Gustavsson. Sedan ser vi Johanna Thydell och längst till vänster Daniel Sjölin. 


Övriga som är nominerade inom kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok:

Dumma teckning av Johanna Thydell och Emma Adbåge (bilderbok)
Om dagen tar slut av Lisa Hyder och Per Gustavsson (bilderbok)
Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg och Alexandra Sundqvist (9-12 år)
Anrop från inre rymden av Elin Nilsson (9-12 år)
För av väcka hon som drömmer av Johanna Nilsson (12-15 år)


För mig väntar nu en del läsning. Några av de nominerade har jag redan läst och dessa tänker jag att jag ska läsa om. Sedan finns det ett par som jag ska läsa för första gången. Det ska bli riktigt spännande. Vad kommer jag att tycka om dem? Kanske läser jag också några av de som nominerats till Årets svenska fackbok och årets Svenska skönlitterära bok. Vill du veta vilka titlar det är som nominerats i dessa kategorier finns här en sammanställning, Nominerade 2017

Spännande att ta del av är också de texter som nominerats till Lilla Augustpriset. Texterna kan du komma åt genom denna länk: Nominerade till Lilla Augustpriset. Som läsare kan man påverka vem som vinner denna kategori genom att delta i den omröstning som precis öppnat. 

Den 27 november får vi reda på vilka som vinner respektive kategori. Det är då dags för Augustgalan och som vanligt äger den rum på Stockholms Konserthus. 

På bilden syns årets Augustambassadörer.


1 kommentar:

  1. Det var skoj att träffa dig igår. Nu får vi läsa och diskutera böckerna och så hoppas jag att vi ses på galan sen i november.

    SvaraRadera