Mallar och instruktioner

onsdag 29 oktober 2014

Projekt läsning har döpts om till arbetsområde Lässtrategier

Då har jag äntligen kommit en bit på väg i mitt arbete om läsning och lässtrategier. För att göra det tydligt för eleverna har jag valt att från och med nu kalla arbetet för arbetsområde Lässtrategier. Successivt kommer det att läggas upp material på min elev-blogg Fröken JE:s blogg och då kopplat till klasserna Sv1BA1a och SvBA1b. Det som redan nu finns att se är en kort film som är en sorts intro för mina elever. Du kan se den här Intro Lässtrategier (eller gå in via länken till höger som heter Jenny på Youtube). Det finns också en beskrivning över arbetsområde Lässtrategier.

Då jag vill att mina elever ska bli trygga i användandet av de olika strategierna har jag valt att ta fram färdiga mallar.

Då vi nästa vecka börjar med strategin Överblicka/se framåt har jag till den gjort en övergripande mall för strategin samt några läsprotokoll. Jag har också bestämt vilken litteratur vi ska använda. När jag börjar med att demonstrera strategin kommer jag att använda bilderboken Freja Dahl som älskade att dansa. När eleverna sen i grupper ska få arbeta med strategin blir det till novellen Elda telefonkataloger av John Ajvide Lindqvist. När sedan eleverna i det sista steget ska få testa strategin på egen hand blir det med hjälp av romanerna 23 minuter av James Lovegrove och Växla mord av James Lovegrove.

Under de tre stegen (demonstration av strategi, gruppvis arbete med strategi och enskilt arbete med strategi) kommer jag att högläsa all litteratur. Detta för att jag ska kunna överblicka eleverna under läsningen och se att jag har alla med mig.

Inom kort ska jag försöka lägga upp mitt material på bloggen så att den som vill kan använda det. Håll utkik!

2 kommentarer:

  1. mail: ulrika.bjork@kungsbacka.se

    SvaraRadera
  2. Hej! Har jag missat ditt material som används t lässtrategierna? Jag tänker på de texter du använt.mvh Ulrika

    SvaraRadera