Mallar och instruktioner

torsdag 14 december 2017

Jennys julkalender - den 14 december

Att läsa böcker är för mig en härlig avkoppling. Ofta när jag läser en bok gör jag små noteringar eller fotograferar av en sida. Det kan se ut så här (till vänster små post it-lappar med kommentarer och till höger ett foto med en text från en modern roman som gör direkta kopplingar till Dantes Inferno).Men att läsa kan också vara en social aktivitet. Det är dock inte alla gånger så lätt att få till träffar på den egna skolan eller i den egna kommunen. Men det finns en lösning på detta. Man kan starta en digital bokcirkel. Det gjorde jag förra året och den fick namnet Den digitala bokcirkeln


Det är en bokcirkel som finns på Facebook. I denna läser vi böcker som passar unga på högstadiet och gymnasiet och efter vår läsning samtalar vi om böckerna. Ett tag använde vi oss av HangOut och genomförde samtalen i form av videosamtal som spelades in. Nu använder vi oss mest av flödet i gruppen och diskuterar genom inlägg och kommentarer till inläggen. Till böckerna tas det fram olika typer av frågor och sedan starten har vi hunnit ta fram frågor till bl a:

Jack av Christina Lindström
Björnstad av Fredrik Backman
Pojkarna av Schiefauer
När hundarna kommer av Schiefauer
Om hundra dagar ska jag dö... av Johanna Nilsson
Den sovande och sländan av Neil Gaiman
Ta det som en man av Hampus Nessvold

Jag brukar försöka komma ihåg att lägga ut frågorna här på bloggen. Det gör att en del frågor finns att nå via denna  direktlänk, http://jennypawendes.blogspot.se/p/mallar.html.

Redan på måndag är det dags för Den digitala bokcirkelns nästa samtal. Det kommer att handla om Norra Latin, Sara Bergmark Elfgrens nya ungdomsroman. Du får gärna hänga på. Det är bara att ansöka om att gå med i gruppen.

Vill du inte gå med i denna grupp finns det många andra grupper på nätet. Litteraturbanken står  exempelvis bakom en. Den heter Bokcirklar.se. Du kan läsa mer om den här, http://www.bokcirklar.se/om-bokcirklar-se/.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar