måndag 4 december 2017

Jennys julkalender - den 4 december

Har du sett filmen Måste gitt? Om inte, ska du passa på under julledigheten. Detta är en film som passar perfekt att använda i undervisningen från åk 7 och uppåt. Du kan använda den i ett ämnesövergripande projekt, där ämnena svenska, bild och SO finns med eller bara använda den i svenska för att diskutera språksociologi och skapandets kraft. Filmen handlar om Metin, som bor i en förort till Stockholm. Han är småkriminell och använder pengarna han drar in till att försörja sin familj (mamma och syskon). Allt som han är med om skriver han ner i en dagbok. Han skriver in datum, vilka som är med vid de olika kriminella uppdragen och hur uppdragen går. Denna dagbok blir därmed livsfarlig. Hamnar den i fel händer kommer Metin och hans kompisars liv att vara i fara. Och givetvis blir Metin en dag av med sin dagbok. Kris! Samtidigt leder förlusten till att Metins liv tar en helt ny vändning...

Filmen är både rolig och allvarlig. Bitvis är den även våldsam och hemsk. Den öppnar upp för diskussioner som rör klass, kön, språk, segregation och utanförskap men skapar också frågor om konsten och skapandets kraft.

Till filmen finns det framtaget en lärarhandledning av Svenska filminstitutet. I denna finns en mängd bra diskussionsfrågor men också förslag på fördjupningar. 


Kort information om filmen:
Regi: Ivica Zubak 
Producent: Abbe Hassan 
Manus: Ivica Zubak, Can Demirtas 
Foto: Erik Vallsten 
Medverkande: Can Demirtas, Jörgen Thorsson, Selma Caglar, med flera 
Längd: 97 minuter 
Åldersgräns: Tillåten från 11 år 
Produktionsbolag: Indian Summer Film AB 
Svensk distributör: Triart Film AB 
Kontakt: info@triart.se Sverigepremiär: 2017-01-06


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar