onsdag 12 december 2018

Battle - Jennys julkalender den 12 december 2018

Är du på jakt efter en feelgood-ungdomsbok? I så fall ska du kolla in Battle av norskan Maja Lunde.



Du kanske känner igen författarens namn. Hon ligger bakom succén Binas historia som kom för några år sedan men har också skrivit Blå som är andra boken av fyra som tar upp klimatförändringar på vår jord men ur ett skönlitterärt perspektiv. 

Ungdomsromanen Battle läste jag för ett år sen ungefär och jag blev tagen. Kanske var det dansen (jag är uppväxt med Fame), kanske var det att handlingen utspelade sig i Norge (ett land som känns bekant efter att ha sett alla delarna av SKAM) eller så var det kanske bara så att Lunde har skrivit en riktigt fin berättelse. För det är Battle. Den är fin. Man skulle kort kunna beskriva den så här:

Rik flicka möter fattig pojke och tycke uppstår. 

Det låter kanske inte så originellt. Men det originella är att Lunde lyfter in dansen. Den är viktig rakt igenom hela boken och de två huvudpersonerna Amalie och Mikael lever för den. Amalie med sin balett och Mikael med sin  hiphop. Men det finns också något annat som gör boken intressant. Amalies värld rasar då det visar sig att pappan inte längre har några pengar. Han är bankrutt och med det börjar ett nytt kapitel i Amalies liv. Hon kan inte längre bo kvar i det fina området i Oslo utan hamnar i en fattig förort. Det gör att hon börjar fundera över vem hon egentligen är och vilket liv det är hon vill leva.

Anledningen till att jag lyfter denna bok just nu är för att den har kommit som film. Tänk vad spännande det skulle vara att jämföra bok med film. 



Vill du veta mer om Battle? I så fall ska du lyssna på podden Sånt vi läser avsnitt 21, där jag bland annat pratar om den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar