måndag 3 december 2018

Digitala bokcirklar - Jennys julkalender den 3 december 2018

Allt ska brinna (inbunden)Kärlek, hat och andra filter (inbunden)

Gillar du att läsa böcker? Skulle du vilja diskutera din läsning med andra? Känner du att du inte riktigt har någon i din omgivning att diskutera med? Då ska du kanske kolla in de olika digitala bokcirklar som finns.

En digital bokcirkel är en bokcirkel, där samtalet helt eller delvis äger rum digitalt. De bokcirklar som är helt digitala kan vara lösningen om man inte har någon i sin närhet att samtala med. Genom att ha en uppkopplad enhet kan du i den digitala cirkeln diskutera med andra och det oavsett var du själv befinner dig. Det gör också att du får möjlighet att samtala med människor som du kanske aldrig annars skulle ha mött. Vilken möjlighet!

Vad finns det då för digitala bokcirklar? 2016 startade jag Den digitala bokcirkeln på Facebook. Detta är en sluten bokcirkel och alla samtal sker helt digitalt. Alla samtal kretsar kring ungdomsböcker och varje månad röstar medlemmarna fram en bok som sedan blir kommande samtalsbok. Just nu är det Kärlek, hat och andra filter av Samira Ahmed som är i fokus. Nästa månad kommer vi att samtala om Sofia Nordins Allt ska brinna. Samtalet går till på så sätt att administratören lägger ut frågor och sedan kan alla medlemmar kommentera dem och övrigas inlägg. Möjlighet finns också att lägga ut egna frågor till den bok som diskuteras.

En annan digital bokcirkel är Kulturkollo läser. Även denna finns på Facebook. Här diskuteras främst romaner och det är ibland gamla klassiker och ibland helt nyskrivna böcker. Upplägget är i stort sett detsamma som hos Den digitala bokcirkeln.

Bokcirklar.se kan vem som helst starta en bokcirkel. Just nu finns det 355 olika att välja mellan. Vissa av dessa cirklar träffas IRL när det är dags för samtalet men det finns också några som genomför samtalen på digital väg.

Kanske är en digital bokcirkel något för dig att testa? Arbetar man i skolans värld kan en digital bokcirkel öppna upp för samtal över klass- och skolgränser.2 kommentarer:

 1. Jag tipsar också om Barnbokscirkeln på Facebook där vi diskuterar barn- och ungdomsböcker som röstas fram av medlemmarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips på ännu en bokcirkel. Den ska jag kolla in.

   Hälsningar
   Jenny Edvardsson

   Radera