torsdag 6 december 2018

Stationer med diktskrivande - Jennys julkalender den 6 december 2018

Idag tänker jag dela med mig av ett lektionsupplägg som fungerat superbra i mina klasser. Det handlar om diktskrivande. För en del elever är det svårt att skriva dikter, för andra är det hur lätt som helst. Jag har märkt att det är lättare att få alla att komma igång om man styr diktskrivandet på olika sätt. De senaste åren har jag arbetet med stationer. Varje station har erbjudit en ny diktuppgift men också en ny form för dikten. 

Denna vecka fick mina elever utgå från sex olika stationer. Vid varje station la jag ut en specifik uppgift (med ett exempel på en dikt gjord utifrån uppgiften), några pennor och papper. På bilden nedan finns instruktionen till att skriva en ordklassdikt. 


Övriga stationer som mina elever fick testa var:

- skriv en haiku
- skriv en dikt med anafor
- skriv en miljödikt (Här får eleverna skriva en dikt på tre rader. Första raden besvarar frågan Vad ser du? Andra raden besvarar frågan Vad hör du? och tredje Vad känner du?)
- skriv en dikt på en bokstav 
- skriv en dikt med enstaviga och tvåstaviga ord (rad 1 och 3 enstaviga ord och rad 2 och 4 tvåstaviga ord)

Innan man släpper eleverna fria måste man kolla av att de vet skillnaden på enstaviga och tvåstaviga ord. Jag skrev på tavlan upp några av elevernas exempel. Några elever ville också att jag skulle skriva upp alla vokaler, så då gjorde jag det.



När alla visste vad de olika stationerna gick ut på fick de sätta igång. Eleverna skrev och skrev och skrev. Det blev en hel del dikter om epa-traktorer och klassrummet. Det blev en del räknande av stavelser men också en del diskussioner om enstaviga och tvåstaviga ord. Några kom på att de till haikudikterna kunde använda ord med fler stavelse än så. 

När alla elever skrivit dikter från alla stationer fick de i uppgift att läsa igenom sina dikter. De skulle därefter välja ut den som de tyckte var den allra bästa. Denna fick de läsa upp för övriga i klassen.

3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Tack för att du lägger upp alla dessa tips! Jag har testat samplingsdikter och poesitidslinje och lite senare idag ska jag testa stafettskrivning i en klass. Det skulle vara kul att testa även den här stationsdiktningen. Skulle du kunna lägga upp dokumenten du använde vid varje station? Det skulle underlätta att ha något att utgå ifrån när jag ska förbereda lektionen.
    /Gabriel Fjellander, Finnvedens gymnasium, Värnamo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Ursäkta sent svar! Jag ska se till att lägga ut dem på bloggen. Håll ut, senast nästa vecka ska de vara på plats.

      Hälsningar
      Jenny Edvardsson

      Radera