söndag 22 december 2019

Jennys julkalender 22 december 2019 - boktips debutanter

I år har jag läst en hel del debutanter och jag har blivit så imponerad. Idag delar jag med mig av min läsning och kanske kan mina tips bli en sista julklapp så här dagarna innan julafton.

Bilderbok: Jens Mattssons och Jenny Lucanders Vi är lajon!
Vilken bilderbok! Den är fantastisk. Den handlar om två bröder som leker att de är lajon. När den ene blir sjuk förändras allt. Den friske brodern försöker fortsätta leken med det är inte lätt. Boken väcker så många tankar och berättartekniken gör att den öppnar upp för olika tolkningar. Läs den!



Unga vuxna: Beröringen av Gustav Tengby
Det här är en thriller som fångar läsaren från första sida. Man får följa Elin, som hela sitt liv fått leva instängd. Enligt hennes pappa har hon en "sjukdom" som gör att andra människor dör om hon råkar röra vid dem. När pappan hastigt lämnar henne tvingas hon ut i samhället. Har pappan talat sanning eller finns det andra anledningar till att han stängt in henne? Snart vet inte Elin vem hon ska lita på. Det här är en spännande bok som man bara måste sträckläsa. 



Unga vuxna/Vuxna: Det slutna sällskapet av Elizabeth Klehfoth
Det slutna sällskapet är snyggt berättad, med parallellhandling. Man får följa huvudpersonen Charlie Calloway, en rik 17-åring som går på en högt ansedd skola. Där ska hon bli en del av A-gruppen, ett slutet sällskap endast öppet för ett fåtal. För att komma in i sällskapet måste hon genomgå flera prövningar. Misslyckas hon är det risk för reglering. Man får också följa Grace Calloway, Charlies mamma som försvann för tio år sedan. Grace berättelse skildras under det år hon försvann. Genom hela Det slutna sällskapet finns en gåtfullhet. Det finns också en känsla av otrygghet. De två tidsperspektiven vävs samman, vilket gör att spänningen stegras. Vad hände egentligen med Charlies mamma? Försvann hon av egen fri vilja?




Unga vuxna: Henna Johansdotter Glasvaggan
Glasvaggan är en dystopisk science fiction med genetisk ingenjörskonst, övermänskliga krafter och gudsmaskiner. Det är också en bok om att hitta sin plats i en värld där man hela tiden blir sviken. Huvudpersonen heter Taalia och när hon får reda på sitt ursprung blir allt kaos. Hon tvingas fly och på glid i samhället möter hon tre andra ungdomar - Nen, Ramon och Dravin. De slår följe och snart blir det deras uppgift att rädda världen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar